Burgerpeiling Innovatieplatform: Kiezers willen meer geld voor wetenschap

Kiezers willen meer geld voor wetenschap

Uit een representatieve burgerpeiling onder het electoraat, in opdracht van het Innovatieplatform blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders niet weet waar de Nederlandse wetenschap goed in is. Bovendien geeft driekwart van de bevolking aan meer te willen zien waar wetenschappers mee bezig zijn. Wel zien de meeste Nederlanders wetenschap als bron van welzijn en welvaart en vindt een meerderheid wetenschap een actueel en relevant thema voor de politiek.

Het Innovatieplatform heeft research- en consultancybureau MarketResponse opdracht gegeven een burgerpeiling te doen. MarketResponse deed een landelijk representatief onderzoek onder 1.005 personen van 18 jaar en ouder; de Nederlandse kiezer. Enkele opmerkelijke resultaten zijn:

Een ruime meerderheid van de bevolking (61%) is geïnteresseerd in wetenschap; ze lezen erover in kranten en tijdschriften en kijken naar televisieprogramma’s, of surfen op het internet.

Bijna driekwart wil dat Nederland universiteiten op wereldniveau heeft. Een meerderheid ziet wetenschap als voorwaarde voor: langer en gezonder leven (90%); meer welvaart en welzijn (49%); het oplossen van problemen die in de samenleving spelen (70%). Een meerderheid van de ondervraagden vindt dat er als gevolg van de crisis niet meer geld naar wetenschap moet, maar na het lezen van concrete voorbeelden van (opbrengsten van) wetenschappelijk onderzoek is 55% wel voorstander van het vergroten van investeringen in wetenschap. Er is ook gevraagd naar politieke voorkeuren. Bij bijna alle partijen vindt de achterban, na het lezen van de voorbeelden, dat er meer of veel meer geld in wetenschap gestoken moet worden.

Kijk hieronder voor het volledige persbericht en het rapport Burgerpeiling Wetenschap (pdf).

BijlageGrootte
Burgerpeiling-wetenschap.pdf693.7 KB